• splwpk-news

Program CSR PPAP Learning Is Fun @ SK Runchang

PEKAN, 11 November 2019 - Program CSR PPAP pada kali ini membawa kami ke SK Runchang di daerah Pekan. Program ini telah dirasmikan oleh Encik Mohamad Noor bin Haji Abdul Rahman, Ketua Bahagian Rujukan dan Maklumat (Wakil Pengarah PPAP). Program yang sangat mendapat sambutan pihak sekolah serta ibu bapa pelajar. Istimewanya program pada kali ini kerana kami diberikan peluang bersama orang asli di Runchang. Antara aktiviti yang di adakan adalah sukan rakyat, wayang pacak, senamrobik, mewarna, dan pelbagai lagi. Pihak perpustakaan juga berkesempatan membuat perkongsian bagaimana kaedah menyusun buku di rak mengikut kaedah susunan yang betul. Pihak PPAP mengucapkan jutaan tahniah dan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan program ini.

runchang


Hubungi Kami

PERBADANAN PERPUSTAKAAN AWAM PAHANG
Jalan Kemunting
25100 Kuantan
Pahang Darul Makmur

Tel : +609 5155050
Fax : +609 5155051
Email: ppap[at]pahanglibrary[dot]gov[dot]my

Koordinat: 3.796525,103.321144


Data Terbuka PPAP

Data terbuka merujuk data kerajaan yang boleh digunakan secara bebas, boleh dikongsikan dan digunakan semula oleh rakyat, agensi sektor awam atau swasta untuk sebarang tujuan. Ia berperanan sebagai penggerak dalam inisiatif kerajaan berpaksikan rakyat. Perlaksanaan data terbuka dapat meningkatkan kualiti dan ketelusan penyampaian perkhidmatan kerajaan menerusi perkongsian data yang tepat, cepat dan relevan. Di samping itu, ia juga dapat meningkatkan produktiviti dan ekonomi negara melalui industri atau inovasi baharu dengan penglibatan rakyat dan komuniti perniagaan.

Perbadanan Perpustakaan Awam Pahang telah mengambil tindakan mengenal pasti set data bagi pelaksanaan data terbuka dalam setiap bidang perkhidmatan agensi.

Penggunaan data atau pemggumaam semula data hendaklah mematuhi terma dan syarat:

Terma Penggunaan Data Terbuka Kerajaan 1.0

 

BIL DATA
1. Senarai Perpustakaan Awam Pahang Di Bawah Tadbir Urus Kerajaan Negeri Pahang
2. Daftar Jarak Antara Perpustakaan Di Negeri Pahang Mengikut Daerah

Puppet Show Bersama Tadika Ilmuan Junior

KUANTAN, 25 Januari 2018 - Perpustakaan Awam Pahang telah menerima lawatan dari anak-anak Tadika Ilmuan Junior. bagi mengisi slot lawatan ini, anak-anak Tadika Ilmuan Junior telah disajikan dengan Puppet Show dan Story Telling. Lawatan ini telah disertai oleh 93 orang pelajar dan 14 orang guru pengiring.